Rebild Turistforening

Sæsonens Travetur til Øster Hornum

Sæsonens Travetur er en opfordring til læseren om at lære de forskellige dele af Rebild Kommune bedre at kende ved at lægge en travetur, hvor man møder både natur og kultur. Denne gang går turen til Øster Hornum.

Turen er opdelt i 2 dele:

  1. del: Frendrup Nihøje, Vokslev Hede og Øster Hornum Kirke
  2. del: Børneuniverset og Katbakken

På denne måde kan du opleve både naturen og bylivet.

Her kan du hente et 2-siders PDF dokument med turbeskrivelse samt landkort og bykort, lige til at udskrive og tage med på turen

1. del: Frendrup Nihøje, Vokslev Hede og Øster Hornum Kirke.

Turens længde er ca. 2,5 km.

Der er skilt til Frendrup Nihøje fra Nibevej, hvor man kører 2 km op til parkeringspladsen ved Nihøje, hvorfra gåturen starter.

Ved turens start bliver man mødt af Skåltegnsstenen inden man kommer til Nihøje, et af Himmerlands kendteste oldtidsminder (http://www.spor.dk/sporene/nordjylland/oester-hornum). I dag er står der syv høje tilbage. Man kan gå op ad så mange høje, som man har lyst til, fra enhver af dem er der den meste fantastiske udsigt over Limfjorden og det omkringliggende landskab. Det højeste punkt her er 107 meter. Fra højene går man videre ned ad bakken mod vest og følger alleen med træer. Stien er nem at følge igennem skovområdet over bækken til Vokslev Hede (http://www.natur-vesthimmerland.dk/Vokslev%20Hede.htm), hvor der findes spor af en gammel vej til Nibe. Det er et fantastisk naturområde, hvor der kan ses både harer, fasaner og forskellige dyrspor på turen. Du går over heden og tilbage samme vej igen, denne gang ad stien op til parkeringspladsen, i stedet for at gå over bakkerne. Se ruten indtegnet på kortet på side 2.

Turen her er ikke så lang, men pga. terrænet, kan man godt føle at man har gået en længere tur. Her-

fra kan man køre tilbage til Øster Hornum og besøge Øster Hornum kirke. Parkér bilen og se alt det kirken og byen har at byde på. Se http://www.ohkirke.dk/ se under ’Kirkerne’ og ’Øster Hornum kirke’. Kirken er opført i 2. halvdel af 1100 tallet i romansk stil og har flere interessante aspekter bl.a. døbefonten, der er lige så gammel som kirken; altertavlen er fra 1590.

Skåltegnsstenen ved P-pladsen

Udsigt fra Frendrup Nihøje

Udsigt fra Frendrup Nihøje mod Nibe Bredning

Sti til Vokslev Hede

Sti til Vokslev Hede

Bro over bækken

Gangbro over bækken der adskiller Nihøje og Vokslev Hede

Kort over Frendrup Nihøje

Kort over Frendrup Nihøje og Vokslev Hede

 Øster Hornum Kirke

Øster Hornum Kirke

2. del: Børneuniverset og Friluftscenter Katbakken, bylivet for børn og barnlige sjæle

Fra Kirkens parkeringsplads, går man ned ad en lang og stejl trappe. Når man er nede, går man til venstre og kommer hen forbi Brugsen og ud til Nibevej. Her drejes til højre og Nibevejen følges til ESTRUPVEJEN kommer på venstre hånd. Denne følges til første vej på venstre side, BIRKEHØJVEJ, som fører både til plejehjem og skole. Denne går man ind ad og pludselig dukker en flot ny 2 etages tilbygning til skolen op, hvorpå der med store typer står BØRNEUNIVERSET. Se ruten indtegnet på bykortet på side 2.

Den nye lange fløj med farvede glaspartier, er indrettet til de 0-6 årige i underetagen og de yngste skolebørn i den øverste etage. Langs hele den nye fløj og ved dens fjerneste gavl, er indrettet en utrolig stor legeplads, som man nærmest ikke kan se til enden af. Legepladsen er åben for alle og er udført af frivillig arbejdskraft og sponsoreret af mange af byens firmaer.

Det er nu forældre og bedsteforældre kan slippe børn og børnebørn løs. Legepladsen er fænomenal, der er mange store stejle bakker, boldbaner, klatreredskaber, gynger og karruseller, buskadser og træer – børnene kan blive væk! – Der kan leges gemmelege, og der er borde og bænke. Det er oplagt at finde medbragt kaffe og kage frem, eller nyde den medbragte madpakke her.

Børn og børnebørn behøver dog ikke at bruge alt krudtet her, idet turen herfra går til Friluftscenter Katbakken, beliggende ved Øster Hornum Hallen i den sydlige ende af byen ved Nibevej.

Katbakken (se www.katbakken.dk) er et meget stort område med 22 store oplevelsesmuligheder. Her skal nævnes nogle af de aktiviteter som umiddelbart kan være aktuelle:

Der er naturforhindringsbane, grillhytte og overdækket spiseplads, multitoilet, naturlegeplads, hytte med klatrevæg, et musikalsk uderum, en multibane og andre boldbaner m.m.

På Katbakken ligger også et fin Natur-miljø hytte som kan lejes hvis man vil afholde et  arrangement.

Hele området er etableret af en selvejende forening etableret i et samarbejde mellem ØHI, FDF, Kirken og Øster Hornum Hallen.

Herfra går turen tilbage med trætte og glade børn og børnebørn til bilen. Måske bilen er blevet hentet for at skåne de trætte små ben!

Bykort

Bykort med ruten fra kirken til Børneuniverset

Katbakken

Børneuniversets sandkasse med
legeredskaber

Børneuniverset

Børneuniversets hytte,
bl.a. til frokostophold

 

 

Katbakken 2

Klatreredskab på Katbakken

Feltbane på Katbakken

Retur til Sæsonens Travetur

Rebild Turistforening   •   RebildPorten   •   Rebildvej 25A, 9520 Skørping   •   Tlf. 9988 9000   •   info@rebildturist.dk
Nordjysk Webdesign ApS