Rebild Turistforening

    Fortællingen om Flyverstenen
fortalt på stederne, hver det skete

Fundet og begravelsen
Det var længe en gåde, hvor de omkomne var begravet. Først 14. juni 1947 blev det ved lidt af en tilfældighed afsløret, at de var begravet i et sumpet område på selve nedstyrtningsstedet. I løbet af en nat blev de af frivillige gravet op og lagt i kister. Britiske specialister blev tilkaldt og identificerede omkring halvdelen af de omkomne.

22. juni blev de begravet på Aarestrup Kirkegård. Omkring 600 mennesker mødte op til begravelsen. Blandt andre repræsentanter fra det officielle Storbritannien og Holland.

22. juni 1947 blev de omkomne begravet på Aarestrup Kirkegård. Omkring 600 mennesker mødte op til begravelsen. Blandt andre repræsentanter fra det officielle Storbritannien og Holland. Eneste pårørende, der deltog var kaptajn Guilonards enke. Pastor Harald Davidsen tog i sin tale udgangspunkt i et digt af Nordahl Grieg: ”De gav os det bedste, du havde, de døde, de ukendte venner. De gav os en dag at bruge, rakt med forkullede hænder”.

Først i februar 1948 kom et par officerer fra Royal Airforce med gravstenene. De hævdede, at de omkomne lå i forkert militær rangorden, hvilket skulle rettes inden stenene blev sat op. Pastor Davidsen protesterede: ”For Gud er vi alle lige”. Lige meget hjalp det. Fire kister blev gravet op og byttede plads

Hvert år den 4. maj bliver der i forbindelse med befrielses-gudstjenesten i Aarestrup Kirke lagt en krans på gravene. Den, der lægger kransen, er altid en person, der på den ene eller anden måde har tilknytning til begivenhederne i 1945 til 1948.

På billedet ser vi pastor emeritus Svend Schultz-Hansen lægge kransen i 2018, mens sognepræst Kristoffer Garne står fanevagt.

Retur til 'arrangementer'

Rebild Turistforening   •   RebildPorten   •   Rebildvej 25A, 9520 Skørping   •   Tlf. 9988 9000   •   info@rebildturist.dk
Nordjysk Webdesign ApS